Лозно-Олександрівська селищна військова адміністрація (громада)

Луганська область

Відбувся вебінар «Права жінок, які потерпіли від домашнього насильства, насильства за ознакою статі та доступність послуг із запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі».

Дата: 06.07.2020 10:05
Кількість переглядів: 434

З метою створення діалогового майданчика між представниками поліції, місцевими надавачами послуг у сфері протидії домашньому насильству та жінками, активістками в громадах Донецької, Луганської та Запорізької областей, МБФ Українська фундація громадського здоров`я, спільно з ООН Жінки Україна, запровадили проведення онлайн-вебінарів на тему: «Права жінок, які потерпіли від домашнього насильства, насильства за ознакою статі та доступність послуг із запобігання і протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі». 


Представники поліції, влади та підрозділів з соціальної роботи та жінки Лозно-Олександрівської громади долучилися до онлайн-заходу, щоб дізнатися більше про свої права та можливості захисту у випадках гендерно зумовленого, у тому числі, домашнього, насильства і його попередження у власному регіоні. 

 
За даними ООН, під час карантину у зв’язку з пандемією COVID-19, значно зросли випадки домашнього насильства. Карантинні заходи підвищують рівень фізичного, психологічного та економічного навантаження на жінок. Крім того, у всьому світі жінки становлять 70% працівників сфери охорони здоров’я та сектору соціальних послуг і виконують утричі більше неоплачуваної домашньої роботи та догляду за похилими родичами і дітьми, ніж чоловіки. Все це, включаючи економічні наслідки карантину, збільшує ризики проявів гендерно зумовленого та домашнього насильства.


Галина Скіпальська, виконавча директорка МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» ознайомила учасників з впливом карантинних обмежень на ситуацію з домашнім насильством в окремих областях України, а також переліком та формами роботи спеціалізованих надавачів допомоги постраждалим від домашнього та гендерно зумовленого насильства в Новоайдарському районі та Луганській області в цілому. Через реальні історії звернень клієнток, експертка проілюструвала роботу мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, денних центрів, кризових кімнат та притулків для жінок.
 

Володимир Величко, капітан поліції, представник Білокуракинського ВП ГУНП в Луганській області, доповів про заходи з протидії та попередження гендерно обумовленого, у тому числі домашнього насильства. Було повідомлено, що по Білокуранинському району, за 5 місяців 2020 року поліцією зафіксовано 81 звернення щодо домашнього насильства, за аналогічний період 2019 року – 118 звернень. Проте нажаль, це може свідчити не про зменшення випадків насильства, а про збільшення страху звернень та посилення гендерних стереотипів у жінок, що потрапили у ситуацію насильства.
Учасниці мали змогу задати свої запитання експертам та, безпосередньо, локальним представникам соціальних служб та поліції, щодо схеми перенаправлення постраждалої особи, види допомоги та соціальні, психологічні, медичні, юридичні послуги, наявні у громадах.


Також жінки отримали змістовну юридичну консультацію експертки з правових питань МБФ «Українська фундація громадського здоров’я», адвокатеси, Анни Саєнко, та вичерпну інформацію про алгоритм дій у випадках гендерно зумовленого, в т.ч. домашнього, насильства.
 

Для громад надзвичайно важливо, налагодити зв’язок між поліцією, надавачами послуг, владою та правозахисними організаціями, щоб забезпечити чітку та швидку взаємодію у допомозі жінкам, що постраждали від домашнього насильства. 

 

Взаємодія між експертами та учасниками була щирою, демократичною та ефективною. На превеликий жаль учасниці вебінару констатували велику роль гендерних стереотипів та установок, що заважають жінкам звертатися за допомогою у випадку домашнього насильства. «Не виносити «сміття» з сім’ї», це установка, що керує жінками, та стримує їх від розголосу проблеми, а як наслідок – від її вирішення.  Враховуючи це, необхідно регулярно проводити комплексну роботу  щодо формування нульової толерантності до випадків гендерно зумовленого, в т.ч. домашнього, насильства та його проявів.


Готовність навчатися, обговорювати нагальні питання з професійної сфери, взаємодіяти, вибудовувати найкращий алгоритм співпраці, давати відповіді на запитання та бути відкритими – це найбільший крок до успіху в подоланні гендерно зумовленого, у тому числі, домашнього насильства!

Насильству немає виправдання!

Захід проведено в рамках програми ООН із відновлення та розбудови миру, яку реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).
Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь